Бременност – какво знаем и не знаем за нея

Забременяването е важен и радостен период в живота на всяка жена. Първият триместър е най-отговорното време за цялата бременност, тъй като тялото на жената активно се възстановява, изпитвайки стрес. Важно е да запомните и да знаете ключовите моменти, за да може бременността да протече добре и без усложнения.

Първият триместър на бременността продължава от първия ден на последната менструация до 13-та седмица от бременността (акушерски период).
Симптоми
Болка в млечните жлези.

Още от момента на зачеването тялото на майката се подготвя за износване и раждане на бебето. Физиологичните промени в млечните жлези могат да бъдат отбелязани почти веднага, преструктурирането се дължи на предстоящото кърмене. Един от първите симптоми на бременност, които жената забелязва, е болезнеността на млечните жлези. Това се дължи на хормонални промени в тялото и разтягане на тъканите. Естрогените и прогестеронът започват активно да засягат млечната жлеза, нивото на ХГЧ в кръвта се повишава. В този период гърдите стават не само болезнени, но и по-чувствителни. Повишеният кръвен поток допринася за появата на видима съдова мрежа на гръдния кош.

Този симптом често се появява дори преди бъдещата майка да разбере за началото на бременността.
Кърваво и млечнобяло течение

Кървавото изхвърляне може да бъде както вариант на нормата, така и причина за спешна медицинска помощ.

Малко маточно кървене (около 2 ml) е придружено от процеса на имплантиране на плода, който настъпва 7-9 дни след оплождането на яйцето. Оплоденото яйце (зигота) започва да се движи по фалопиевата тръба към маточната кухина, навлизайки в етапа на адхезия. Веднага след като феталното яйце започне да потъва в слоя на ендометриума, настъпва инвазия. След края на инвазията е възможно леко кървене, което се улеснява от разрушените клетки на ендометриума и увредените малки съдове. По правило такива разпределения не продължават повече от един ден. Ако изхвърлянето има постоянен характер, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар.

Появата на млечнобял секрет много често е от физиологичен характер, в някои случаи е патология. В повечето случаи белите са причинени от хормонални промени в тялото. Не се притеснявайте, ако изхвърлянето няма специфична миризма, няма сърбеж и болезнени усещания. Струва си да внимавате, ако изхвърлянето е пенливо, течно или сирене в консистенция, има остра миризма, има сърбеж или болка и има други нюанси в изхвърлянето.
запек

С началото на бременността може да се появи запек, това се дължи на факта, че се произвежда повишена концентрация на прогестерон. От своя страна това стартира процеса на отпускане на матката и червата. Ако към това добавите заседнал начин на живот, нерационално хранене и неправилен режим на пиене, работата на стомашно-чревния тракт се нарушава и се наблюдава запек. Ако страдате от запек, на първо място, трябва да коригирате диетата си, да пиете повече вода, да ходите всеки ден. Ако проблемът не се разреши, трябва да се консултирате с лекар и в никакъв случай не започвайте приема на лаксативи без консултация със специалист!
Умора

Умора и сънливост – абсолютно нормална физиологична реакция на женското тяло към настъпването на бременността. Факт е, че по-голямата част от енергията започва да се изразходва за синтеза на протеини, които са заложени в основата на новите клетки. Разбира се, много усилия се влагат във формирането на плода и адаптирането на организма към новите условия на живот. Ето защо една жена може да забележи умора не само вечер, но и през първата половина на деня.
Горя

При поява на киселини се появяват неприятни усещания в горната част на корема: усещане за парене, болка и тежест. Прогестеронът действа като тригер за киселини през първия триместър на бременността. Той отпуска езофагеалния сфинктер, който функционира като клапа и е отговорен за предотвратяването на навлизането на стомашно съдържимо в хранопровода.

Друга причина – уголемяване на матката. Увеличената матка допринася за повишаване на вътреабдоминалното налягане, което провокира компресия на стомаха, което води до изхвърляне на съдържанието на стомаха в хранопровода.

В допълнение, изгарянето може да показва наличието на някои заболявания, като: гастрит, панкреатит, холецистит, пептична язва и други.

Във всеки случай трябва да уведомите Вашия лекар за наличието на киселини, специалистът ще установи причината и ще предпише симптоматично лечение. Отново, не прибягвайте до самолечение или народно лечение.
гадене

Гаденето е симптом на токсикоза. При нормална бременност гаденето се появява в резултат на промени в хранителните предпочитания, неврохуморални промени и непоносимост към определени миризми. Този симптом се причинява от обонятелна свръхчувствителност, познатите миризми започват да предизвикват отвращение. Гаденето може да е предшественик на повръщане, но може да се появи и самостоятелно.
Често уриниране

При настъпване на бременността жената започва да изпитва чести позиви за уриниране, крчестотата на ходене до тоалетната може да достигне до 20 пъти на ден. Честото уриниране също е вариант на адаптация на организма към „новото“ състояние. Когато жената забременее, хорионгонадотропинът започва да се произвежда, което помага да се увеличи отделянето на урина. Прогестеронът действа релаксиращо на пикочния мехур, в резултат на което се ускорява изпразването му.

Друга причина за често уриниране – повишен приток на кръв към таза, пикочният мехур става по-чувствителен, така че има нужда да посетите тоалетната.

С увеличаването на матката налягането на пикочния мехур се увеличава, което също води до чести позиви за уриниране.