Живот след развод

Всеки има своя история за развод. Някой е женен от няколко десетилетия, някой само година. Някои имат деца, други не. Идеята за развод може да е дошла от вас или вашия партньор или може и двамата да сте се съгласили, че е най-добре да се разделите. Може би се чувствате облекчени или може би, напротив, с разбито сърце или и двете.

Въпреки това се случи, въпросът сега е какво да правим по-нататък? Откъде знаеш кой си и какво искаш сега, когато отново си сам? Какъв ще бъде новият ви живот и какви стъпки да предприемете в тази посока?

И така, първите осем стъпки към нов живот.
1. Първо трябва да плачете

Малко вероятно е, когато се женим, да си мислим: „Разбира се, че някой ден ще се разведем!“ Дори когато сте се разделили, сте искали развод, разводът за вас е загуба.

Какъвто и да е вашият брак и развод, тези емоции винаги ще бъдат свързани със скръб. Може да съжалявате за това, което сте направили или не, или да се запитате какво сте направили грешно. Не се спирайте на тези чувства. Загубата трябва да се преживее. Сега, където преди е имало нещо топло, има празнота.
2. Работете с чувствата си

Не пренасяйте голямата тежест на предишните си връзки в новия си живот. Намерете начин да се справите с тези агонизиращи емоции относно разпада на брака ви.

Можете например да изразите чувствата си на психотерапевт или да намерите нещо полезно и приятно за себе си. Много често хората просто крият тези чувства, но те трябва да бъдат отработени, така че вече да не задръстват живота ви.

Ако мисълта за терапия ви плаши, не забравяйте, че терапията не означава, че имате проблем или криза. Може просто да е начин да се освободите от оковите на миналото и да изградите нова реалност, съсредоточена върху вас самите.
3. Обичайте себе си

Може да се каже, изтъркана фраза от новомодните книги по психология. Мнозина обаче забравят за себе си след развода.

Започвате да мислите, че нещо не е наред с вас, ако не сте успели да поддържате тази връзка. Трябва да се научите да вярвате в себе си, в своята стойност.

Терапията или следните съвети ще ви помогнат за това.
4. Преоткрийте себе си

Особено ако сте били женени дълго време, спрели сте да правите много неща, които сте харесвали преди брака, защото не отговарят на образа на вашата двойка.

Може би сте обичали да излизате и вашият съпруг е бил домашен любимец. Вие обичахте да ходите на театър, а съпругът ви мразеше театъра.

Какви бяха вашите хобита, с какво се занимавахте преди брака? Какво сте пожертвали за връзката? Връщането към забравени интереси е много важно за самолечението.
5. Обмислете промяна

Разводът е труден период в живота, често труден и неприятен, но, както се казва, има прикрита благословия: това е добра възможност да промените света около себе си и да започнете нов живот.

Може би това ще бъде просто много къса прическа вместо дълги къдрици. Може да искате да опитате нов спорт, да започнете да посещавате друга църква или да отидете на училище. Или може би искате да се преместите в друг град или да живеете в Париж за една година.

Разбира се, невъзможно е просто да отлетите, забравяйки за всичко. Има някои обстоятелства, които не трябва да се забравят – деца (ако сте родител), работа и бюджет (който можеше да пострада много от развода).

Дори и да не можете да изпълните всичките си желания, започнете с малко, с това, което можете сега.

Ако промените са полезни и градивни, значи са много подходящи. Помислете кой искате да бъдете – кой сте били преди брака или нов човек? Какво ще направите по различен начин сега?

Помислете какво наистина можете да промените, а не само да фантазирате за неосъществимото.
6. Насладете се на самотата

Самотата не означава уединение. Да си необвързан просто означава да нямаш половинка или да не търсиш половинка.

Самотните хора сега се третират по различен начин в обществото, отколкото преди 10 години, когато човек, който седи сам в ресторант, беше гледан накриво.

Сега има много възможности за общуване и приятелство. Можете да намерите нови приятели и да се присъедините към различни групи по интереси. Така че след развод личният живот може да бъде много наситен.
7. Помислете за преходни връзки

Не става дума за среща с някого, за да превъзмогнеш бившия си. Помислете за срещи (когато сте готови) извън зоната си на комфорт – с някой, който не е вашият тип – без да обмисляте постоянна връзка.

Например, винаги сте срещали хора с определен социално-икономически произход. Или винаги сте харесвали романтични музиканти, или спортисти, или тихи, спокойни момчета. Опитайте се да се отдалечите от обичайните типове, така да се каже, разширете полето за търсене.
8. Опитайте се в нова роля

Особено ако сте имали връзка от дълго време, вашият партньор вероятно е отговарял за определени аспекти от живота, докато вие сте имали своя собствена зона на отговорност. Сега всичко зависи от вас. Може да не е всичко гладко, но това е добре!

Ако вашият партньор винаги е бил отговорен за финансите – печеленето на пари, управлението им, инвестирането в нещо – сега изведнъж вие самите трябва да научите всичко това и за всичко това от пея. Решаването на тези въпроси помага за изграждането на увереност в собствените ви способности.

Ако не можете да се справите сами, потърсете помощ.

Дори да правите грешки, като например надплащане за кола, вие се учите от тези грешки. Житейският опит е изграден върху грешки, които ще ви научат как да се справяте с новото си състояние.