Какво представлява менструалният цикъл?

Менструалното кървене възниква, когато непотърсена яйцеклетка напусне тялото. В същото време има отхвърляне на вътрешния слой на матката (ендометриума), който се актуализира ежемесечно в случай на бременност.
Поради намаляване на нивото на прогестерон, ендометриумът се ексфолира, съдовете, които го свързват с матката, изтъняват и се разрушават. Следователно в менструалната течност има кръв, а не само фрагменти от лигавицата. Хормоните причиняват свиване на матката, което изтласква менструалния поток през шийката на матката във вагиналния канал.

По този начин има два начина да се повлияе на менструалния цикъл: да се блокира появата на следващото абстинентно кървене, когато се приемат КОК (комбинирани орални контрацептиви) или да се ускори началото на менструацията чрез провокиране на кървене. Нека разгледаме тези ситуации.
Как да забавите цикъла си с хормонални хапчета?

Регулирането на цикъла чрез хормонална контрацепция е метод, който има научна основа и редица възможни странични ефекти. Този метод за отлагане на менструацията включва най-малко два месеца преди планираното важно събитие и задължително изисква наблюдение от лекар. Ако жената преди това не е приемала КОК, тя трябва да обсъди проблема с гинеколога и да реши дали желанието за датата на менструация надвишава възможните рискове (тромбоза и други усложнения).

Освен това е невъзможно да спрете приема на хормонални лекарства в произволен момент: трябва поне да завършите пакета, който сте започнали. И през първите два месеца от приема на лекарството обикновено има всички „странични ефекти“, свързани с адаптирането на тялото към хормоналната терапия: промени в либидото, апетита, теглото.

Когато приемате КОК (комбинирана орална контрацепция), можете да забавите цикъла си, като започнете нова опаковка без 7-дневна почивка (или вземете „залъгалки“). При прием на дву- и трифазни лекарства схемата е по-сложна, изисква се и консултация с лекар. Повечето лекари не приветстват „прехвърлянето“ на менструацията по домашни причини, тъй като репродуктивната система е една от най-крехките в женското тяло.
„Народни“ начини за „предизвикване“ на менструация

Що се отнася до начините за „предизвикване на менструация“ преди време, те са насочени към по-бързо разрушаване на кръвоносните съдове в матката, които „държат“ ендометриума. Теоретично това би трябвало да доведе до започване на цикъла 1-2 дни по-рано и приключване по-бързо. Така наречените народни средства, според степента на въздействие върху тялото, варират от условно безполезни (но не много ефективни) до напълно опасни.
Тези методи за прехвърляне на менструация нямат научно потвърждение и акушер-гинеколозите не препоръчват да ги практикувате!

Вземете ударна доза витамин С. Гинеколозите наистина отбелязват положителното въздействие на умерената консумация на аскорбинова киселина върху състоянието на менструалния цикъл и дори предписват „аскорбинова киселина“ на момичета по време на пубертета. Но изключително голяма доза може да причини изгаряне на стомашната лигавица и по-сериозни последици.
Традиционната медицина приписва на магданоза способността да ускорява настъпването на менструацията. Но не менструацията обикновено идва по-бързо, а лошото храносмилане (все пак слабителният ефект на магданоза е по-добре проучен от ефекта му върху женския цикъл).
Отвари от коприва, вратига, овчарска торбичка и различни фармацевтични билки също често се появяват в съветите за прехвърляне на менструация. Фитотерапията не трябва да се прилага без консултация с лекар, тъй като лечебните растения могат да причинят тежки алергични реакции!
Топла вана или бутилка с топла вода. Смята се, че повишаването на температурата в областта на таза ускорява ексфолирането на ендометриума. Но трябва да помним, че много часове седене във вряща вода са опасни, защото могат да провокират маточно кървене. Безопасно е да седите в топла вана за 15 минути.

Теоретично малко натоварване може да провокира началото на менструацията 1-2 дни по-рано от очакваното. На първо място, това се дължи на релаксацията, защото стресът често провокира забавяне. Този съвет за приближаване на менструацията се сравнява благоприятно с предишните по своята безвредност: разрешени са сексуални контакти или лек фитнес.
Необходимо ли е отлагане на менструацията?

Съвременните гинеколози са убедени, че експериментирането с цикъла може да донесе вреда, несравнима с удоволствието от безгрижната почивка. Освен това по време на менструация не са противопоказани нито полет, нито туризъм, нито плуване, нито интимни контакти. С правилния хигиенен продукт можете да пропуснете цикъла си, без да излагате тялото си на риск.

Много жени избират безжичните тампони FREEDOM, за да водят нормален живот по време на цикъла си. С тампони с гъба можете да извършвате всякакви дейности, да плувате, да пътувате и дори да правите любов. Тампоните FREEDOM са изработени от материал на основата на полиуретанова пяна, попиват надеждно и не се усещат изобщо. Меките тампони нямат резба за извличане, те имат слот за извличане. Така тампонът FREEDOM е невидим в банския костюм.

костюм с всякаква конфигурация. В допълнение, можете дори да правите проникващ секс с този инструмент: мекият тампон задържа секрети по време на вагинално проникване, оставайки невидими и за двамата партньори.

Как да съкратим периода на менструацията?

Сексът по време на менструация може да се припише на безопасни, макар и не научно доказани начини за намаляване на продължителността на менструацията. Факт е, че оргазменото изхвърляне в някои случаи може да увеличи активността на контракциите на матката. Теоретично тези, които са сексуално активни по време на менструация, могат да кървят по-бързо (3-5 дни срещу обичайните 5-7).

Но истинската стойност на този „метод“ е друга: вместо да се намесва в работата на тялото си и да се опитва да предизвика или забави менструацията, жената приема тялото си с всички процеси, протичащи в него. По време на менструация можете и трябва да живеете пълноценно!