Как да отбием дете от повиване?

Много майки са загрижени за въпроса: необходимо ли е да се повива новородено бебе? Наистина ли повиването помага на вашето бебе да спи по-добре? Кога да започнем и кога да спрем повиването? Как да се отървем от повиването? Нека да го разберем заедно!

Интересни факти за повиването

Повиването се използва в грижата за бебето от хиляди години!

– Има доказателства, че Александър Велики, Юлий Цезар и Исус са били повивани в ранна детска възраст

– В Алжир пелените се използвали за защита от течения и зли сили

– През Средновековието в Европа родителите са повивали здраво бебетата си през първите четири до девет месеца

– Емблемата на Американската академия по педиатрия изобразява повито бебе от Италия от петнадесети век

Най-вероятно повиването съществува толкова дълго по икономически причини – не всеки може да си позволи дрехи, а децата растат много бързо. Една пелена може да се използва до шест месеца. В допълнение, плътното повиване позволява на майката да не се доближава до детето толкова често. В съвременния свят тясното повиване е по-скоро реликва от миналото и има много изследвания, доказващи неговата вреда.

Да се ​​повива или не?

Има доста спорове около повиването. Сега, в ерата на пелените и изобилието от продукти за бебета, няма категорична нужда от повиване. Лекарите не дават конкретни препоръки, решението за използване на пелени е на раменете на самата майка. В същото време има мнения за и против повиването на новородено.

Вярваме, че когато се извършва безопасно, повиването е лесен начин за подобряване на съня, особено за тревожни и възбудими бебета. Препоръчваме да опитате да използвате свободно повиване за сън от раждането до 5-6 месеца.

Защо повиването помага на вашето бебе да спи по-добре?

1) Свободното повиване работи добре заедно с използването на бял шум и като че ли пресъздава на бебето усещания, подобни на тези в утробата – леко притискане, шум на кръв, топлина, комфорт.

2) Повиването омекотява рефлекса на Моро – естествените неволни стряскания, които възникват по време на сън и събуждат бебето. Ако забележите тези стряскания на вашето бебе, повиването ще помогне да ги смекчите и да преминете от един цикъл на сън към друг.

Видове повиване

Има много видове повиване. Можете да намерите няколко видео инструкции за повиване в отворени източници, но не забравяйте да сте в безопасност.