Как да се наспите, ако детето не спи

Бебетата спят плитко от раждането си и често се събуждат по всяко време на деня. Това е природата. И има моменти, когато едва ли може да се направи нещо по въпроса. Просто свиквай. Например, това са първите месеци от живота, когато стомахът на бебето е твърде малък, за да издържи дълго време без храна, а самият той е толкова безпомощен, че се събужда от най-малкото неудобство. Или периоди, когато сънят се влошава поради предстоящата поява на ново умение, растеж на нови зъби. И периодичният неспокоен сън в този случай може да продължи седмици.

В същото време, за да се чувства здрав и щастлив, възрастният трябва да спи достатъчно всеки ден. Всички се нуждаем от 7-9 часа сън на ден, от които 5-6 часа трябва да спим непрекъснато, в противен случай ще бъде трудно да се наспим добре. Звучи като подигравка за майките, чиито бебета все още не са се научили да спят добре или преминават през период на неспокоен периодичен сън, свързан с естествения им процес на развитие.

Как да спи мама бебе, което не спи? Някои очевидни съвети:

– Спете винаги, когато бебето ви спи. През нощта определено. През деня – по възможност, но най-добре не по-късно от 16.00 ч., за да не объркате биологичния си часовник.

– спите, когато някой може да се грижи за детето – отидете на разходка с него, играйте в съседната стая. Не отказвайте помощ. Помоли за помощ.

– ако бебето е по-голямо от 1,5 месеца и нямате проблеми с лактацията, изцедете и съхранявайте в хладилника количество мляко за поне 1 пълно хранене. Нека татко се занимава с бебето и ви дава възможност да си починете от поне едно хранене през нощта. Същото важи и за бебета, хранени с адаптирано мляко.

– ако се дразните от дългото бодърстване на детето през нощта, махнете часовника от спалнята

– Ако бебето е на възраст над 6 месеца и е здраво, започнете обучение за сън. Можете да направите това сами, като прочетете безплатна информация на уебсайтовете на детски консултанти по съня или като слушате техния уебинар или под формата на индивидуална консултация. Процесът изисква търпение и стриктно спазване на избраната тактика и отнема средно 2-4 седмици, но резултатът ще ви осигури няколко допълнителни месеца (а понякога и години) спокоен сън.

– спи в друга стая и може да използва тапи за уши за по-спокоен сън, когато някой друг може да „дежури“ до детето. За много майки е трудно да спят в непосредствена близост до бебето, т.к. те са чувствителни към всяко негово движение.

– За да заспите по-лесно, когато имате възможност да спите, изключете от менюто си храни и напитки, съдържащи кофеин (кафе, какао, зелен и черен чай, шоколад, кола, енергийни напитки). Все още няма ясно мнение дали кофеинът преминава в кърмата, но определено влияе върху хормоналната и нервната система на мама. Толкова обичан от кърмещи (и некърмещи) майки, чаят, ако няма алергия, може да бъде заменен с топли компоти от горски плодове, билкови отвари (лайка, липа, върба, ройбос).

– редовно бъдете на чист въздух, на слънце, намерете възможност за физическа активност и разходки. Най-добре е да вземете слънчеви бани сутрин. Но се опитайте да не тренирате след 7-8 вечерта. Адреналинът, отделян по време на спорт, е лошо приспивателно.

Създайте си навик да оставяте смартфона и компютъра си поне 1 час преди лягане. И не забравяйте, че има програми, които премахват „сините лъчи“ от блясъка на екрана, а именно такива лъчи ефективно унищожават мелатонина, хормон, който помага да заспите и да спите дълбоко и спокойно.