Как да съхраните здравето си

Здравето започва в семейството

Всяка жена иска да изглежда страхотно, да постигне успех, да има прекрасно семейство и да отглежда здрави деца. Както знаете, всичко в живота е възможно, това би било здравето. Често ние самите не защитаваме този ресурс, който, уви, не може да бъде върнат обратно.

Лекарите напомнят, че е необходимо да се грижите за себе си и здравето си от детството. Разбира се, всичко трябва да започне с възпитанието на момичето, формирането на правилните ценности в детето, създаването на доверителна връзка между майка и дъщеря. Важно е своевременно и разбираемо да се предаде информация на тийнейджърка за последствията от ранна сексуална активност, честа смяна на партньори, за опасностите от аборта.

За всяка майка няма по-голямо щастие от това да види възрастните си деца, а след това и внуците си здрави, духовно и физически развити личности. Но трябва да мислим за това предварително, показвайки с личен пример значението на семейството, истинската същност на добротата, любовта и морала.

Пиещото и пушащо момиче или жена е голям проблем за всяко едно семейство и за цялата страна.

Майките, които пият алкохол, са от особено значение за лекарите. Акушер-гинеколозите повтарят, че алкохолът е двойно вреден за жената, тъй като тя е отговорна не само за собственото си здраве, но и за здравето на детето си. Независимо дали планира бременност, дали носи бебе, дали кърми – в такива ситуации дори малка доза алкохол може да причини сериозна вреда на здравето на малък човек.

Необходимо е да се откажете от алкохола още в периода на планиране на детето. Учените са доказали, че при жените броят на яйцеклетките се определя от раждането, пиенето на алкохол има пагубен ефект върху тях, в резултат на това върху началото на бременността и нейния изход като цяло.

Известно е, че много деца, заченати в пияно състояние, след това имат увреждания в развитието. Последиците от употребата на алкохол могат да бъдат различни – от леки нарушения до тежки лезии на много органи на бебето. Някои жени смятат, че алкохолът няма да навреди по време на малка бременност. Въпреки това, точно през първите три месеца от бременността, когато са положени всички тъкани и органи на плода, пиенето на алкохол може да доведе до сериозни патологии.

Всеизвестен факт е, че женското тяло реагира на алкохола по съвсем различен начин от мъжкото. Телесното тегло на жената обикновено е по-ниско от това на мъжа, което означава, че дозата алкохол, достатъчна за отравяне на женското тяло, е много по-ниска от тази на мъжа. Ако една жена започне да пие редовно, в тялото й настъпват разрушителни процеси, резултатът от които са сериозни заболявания на душата и тялото.

Пушенето и бременността са несъвместими

Не по-малко опасни за здравето на жените са цигарите. Жена, която пуши, съзнателно трови тялото си всеки ден, но ако бременна жена пуши, нейното неродено дете е отровено. Някои пушачи смятат, че плацентата предпазва добре плода от вредни вещества, навлизащи в тялото, което означава, че можете да пушите, но плацентата се формира окончателно едва до 16-та седмица от бременността. Първите четири седмици от бременността са най-наситеният период от вътрематочното развитие на детето и най-рисковият по отношение на развитието на различни вътрематочни патологии, както и вероятността от спонтанен аборт и избледняване на бременността.

И дори да се образува плацентата, тя не предпазва напълно ембриона (плода) от въздействието на цигарения дим. Според лекарите в ранните етапи са възможни не само вътрешни, но и външни промени. Децата на майки пушачки са по-склонни да се раждат с вродени малформации: с разцепване на твърдото небце („цепнато небце“) или разцепване на горната устна („цепна устна“), дисфункция на мозъка и нервната система.

Повечето от компонентите на тютюневия дим навлизат директно в новото човешко тяло, развиващо се вътре в жената. Целият никотин, бензапирен и дори част от радиоактивните вещества от цигарите – всичко това отива при бебето. От никотина възниква спазъм на съдовете на плацентата, плодът изпитва кислороден глад. Отровните вещества действат върху всичките му формиращи органи, пречат на нормалното развитие. В резултат на това повечето деца, родени от пушачи, се раждат с ниско тегло, често боледуват, развиват се по-бавно от връстниците си и по-често умират в детска възраст. Статистиката показва, че пушенето (независимо от броя изпушени цигари) по време на бременност увеличава риска от неблагоприятния й край почти 2 пъти!

Значително по-голям брой деца на родители пушачи са хоспитализирани за пневмония и бронхит. Доказано е, че тютюнопушенето на майката по време на бременност увеличава няколко пъти риска от развитие на диабет тип 2 при нейните деца. Колкото повече пуши бременната жена, толкова по-голям е рискът за плода.

Никотинът намалява плодовитостта както при мъжете, така и при жените. При стаж от около пет години пушене способността за зачеване при жените намалява с 14%, а при мъжете – с 11%.

Не забравяйте да посетите лекар

Животът на съвременната жена е свързан с постоянен физически и психологически стрес, често тя няма достатъчно време за себе си и здравето си.