Комбинирани контрацептиви

В момента процентът на жените, използващи комбинирани орални контрацептиви (КОК) за предотвратяване на нежелана бременност в Русия, е не повече от 6%, в големите градове – до 20%, докато в други страни хормоналната контрацепция се използва от 27 до 50% от жените , например в Англия почти всяка трета жена ги приема, в Холандия – над 40%, във Франция и Белгия около половината.

В Русия жените, а понякога и самите лекари, се отнасят с голямо внимание към оралните контрацептиви, но оправдано ли е това? Струва ли си да избягвате най-ефективния метод за семейно планиране и какви са неговите плюсове и минуси?
Прекъсване на нежелана бременност или КОК?

Така че абортът или прекъсването на нежелана бременност винаги е вредно за тялото на жената, това е огромен риск от възходяща инфекция (ендометрит, възпаление на фалопиевите тръби, което впоследствие може да доведе до тубарно безплодие) и тежки хормонални промени в женско тяло, което е конфигурирано за нормална бременност и в резултат на нейното прекъсване могат да възникнат сериозни проблеми, включително появата на рак, това е сериозен рисков фактор.

Ето защо, ако бременността все още не е желана, трябва да изберете най-ефективния метод за контрол на раждаемостта. И това са само КОК, хормонални лекарства, които са физиологични за женското тяло и създават състояние на „фалшива бременност“ в тялото – по-естествено състояние за жената от месечната овулация с микротравма на яйчника, когато яйцето се освободи.

Това е не само предотвратяване на нежелана бременност и подобряване на качеството на сексуалния живот, когато няма нужда да се тревожите в очакване на началото на следващата ви менструация, но и профилактика и лечение на хормонални нарушения, като нарушения на цикъла, прояви на предменструален синдром, доброкачествени образувания на млечните жлези, кисти на яйчниците, вегетативни промени по време на перименопауза, хиперандрогенизъм. Доказано е, че приемът на КОК намалява риска от хормонозависими онкологични заболявания на яйчниците и ендометриума и колоректален рак. Чрез намаляване на кръвозагубата по време на менструация се намалява рискът от развитие на анемия.

Положителното въздействие на комбинираните орални контрацептиви върху здравето и качеството на живот на жените от всякаква възраст е проучено отдавна и е извън съмнение.
Видове КОК и противопоказания

Видове таблетирани КОК: монофазни (съдържат едно и също количество хормони във всички таблетки за един месец), трифазни (дозите се променят през месеца). Има и лекарства, които съдържат само прогестерон. В допълнение към таблетните форми, хормоните могат да съдържат пластири, вагинални пръстени и вътрематочни устройства.

Когато избирате хормонална контрацепция, трябва да прецените дали жената има противопоказания за този метод. Абсолютни противопоказания са дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, планирани операции, артериална хипертония 2 и 3 степен, заболявания на сърдечната клапа с усложнения, захарен диабет в комбинация с ангиопатия, наличие на няколко рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания (напр. тютюнопушене, захарен диабет).диабет, високо кръвно налягане), чернодробни заболявания (остър вирусен хепатит, хроничен активен хепатит, чернодробен тумор, цироза), мигрена с аура, следродилен период с кърмене до 6 седмици, бременност, рак на гърдата.

Освен това се препоръчва да се оцени нивото на кръвното налягане и да се извърши преглед на млечните жлези и тазовите органи. Някои лекари също препоръчват да се направи коагулограма и тест за съсирване на кръвта, за да се изключи повишен риск от тромбоза. Що се отнася до възрастовите ограничения, според медицинските критерии за приемливост на методите за контрол на раждаемостта, възрастта не е ограничение за предписване на КОК, всички жени в репродуктивна възраст могат да ги приемат, лекарите препоръчват приема им преди менопаузата и една година след менопаузата.
Митове и реалност

Има и няколко мита, които могат да повлияят на избора на жената. Например наддаване на тегло при прием на контрацептиви. При съвременните КОК, ако това се случи, то е незначително, до 2 кг, лесно се коригира с помощта на физическа активност и диета; някои, напротив, отслабват с КОК. Що се отнася до повишеното окосмяване по тялото при приемане на орални контрацептиви, това също е мит. Напротив, има лекарства с повишен антиандрогенен ефект, които помагат в борбата с повишените нива на тестостерон в кръвта, което често е причина за влошаване на кожата и прекомерен растеж на косата.

Често срещан мит е, че е трудно да се забременее след спиране на КОК. Напротив, след спиране на лекарствата обикновено бременността настъпва много бързо, понякога дори се предписват с цел временно потискане на функцията на яйчниците, за да си починат малко и да изчакат пълна овулация след спирането им. Ако бременността не настъпи, най-често трябва да потърсите друга причина.

Избор на опции за контрацепция и сега е доста широк, можете да изберете лекарството индивидуално за всяка жена, като вземете предвид нейната възраст и здравословно състояние. Важно е да запомните, че само акушер-гинеколог избира и препоръчва COC.

Решете интимните си проблеми с лекар, на когото имате доверие!