Менопауза

Като цяло менопаузата отнема около 10-15 години в живота на жената. Има няколко етапа. Пременопаузата започва средно на 40-50 години, следващият етап след нея е менопаузата. Това е последната менструация в живота на жената. Една година след менопаузата започва постменопаузалният стадий, който продължава до края на живота. В областта на здравето на мъжете също съществува понятието „менопауза“, но намаляването на нивото на половите хормони в този случай е по-леко и отнема по-дълго време. При жените проявите на менопаузата често усложняват живота …

Жените над 45 години често страдат от горещи вълни, раздразнителност и главоболие. Те могат да наддават на тегло и да намаляват работоспособността си, често променят настроението си, появяват се бръчки, косата става матова и склонна към падане. В допълнение, жените губят интерес към секса с възрастта: често е физически трудно, тъй като вагиналната лигавица е по-малко овлажнена и става уязвима, така че сексуалният контакт може да причини болка. Какво да направите, ако сте загрижени за тези симптоми? Отговорът е прост – отидете на лекар.

„Кой лекар се занимава с менопаузата?“ – ти питаш. Няма един лекар, който да реши този проблем. Необходимо е да се консултирате с трима специалисти наведнъж – гинеколог, ендокринолог и мамолог. По правило всяка жена е запозната с гинеколог и ще разгледаме по-подробно други лекари. Мамологът ще следи състоянието на млечните жлези, ще помогне за предотвратяване или премахване на мастопатия, а в случай на развитие на онкологични заболявания, чийто риск се увеличава с възрастта, той ще може да вземе навременни мерки. Това е много важна превантивна мярка. Ендокринологът ще се справи с нивото на половите хормони в организма и ще предпише компетентно лечение. Понякога може да са необходими кръвни изследвания, денситометрия – определяне на костната плътност. Това изследване ви позволява да разберете дали една жена вече има остеопороза.

Не толкова отдавна, в съветско време, менопаузата не се лекуваше с нищо. На дамите беше предложено да правят физическо възпитание, да издържат на промени в настроението и лошо здраве и, както знаете, в онова време нямаше секс. Междувременно има лек за менопаузата и той се използва от много жени по света – това е менопаузалната хормонална терапия или MHT.

Целта на МХТ е да възстанови пониженото ниво на полови хормони в организма. При лечение неприятните симптоми на менопаузата изчезват след 2 до 3 седмици. В допълнение, MHT има благоприятен ефект върху състоянието на костите и намалява риска от съдови и сърдечни заболявания, към които жената става податлива с развитието на менопаузата. Но сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртта и представляват повече от 50% от случаите в структурата на смъртността! Под наблюдението на лекар хормоналното лечение не е по-опасно от другите лекарства.

Хормоналното лечение е необходимо да започне в самото начало на менопаузата, като продължителността му е приблизително 10 години след настъпването на менопаузата. Тъй като емоционалните и автономните симптоми на менопаузата, както и промените в пикочно-половата система, се дължат на намаляване на нивата на естроген, именно тези хормони са в основата на така наречената „менопаузална“ хормонална терапия – MHT. Съвременните препарати използват естествени естрогени.

В допълнение към естрогена, прогестеронът е включен в лекарствата за хормонална терапия при менопауза, тъй като учените са открили, че този хормон може да предотврати развитието на рак на ендометриума. Има средства, които причиняват месечно менструално течение, а има и такива, които ви позволяват незабавно да забравите за менструацията. Важно е точно да се коригира дозата на лекарствата и продължителността на приема. Лекарят решава тези въпроси индивидуално с всеки пациент. В допълнение към хормоналната терапия при менопауза, на много жени се предписват добавки с калций и витамин D, които помагат за укрепване на костите и предотвратяват фрактури. Хормоналното лечение може да бъде допълнено с лечебни билки и препарати на тяхна основа, както и с хомеопатични лекарства. Но когато ги избирате, трябва да слушате лекаря си, а не приятелката си!