Рак на матката

С развитието на ерозия на шийката на матката, защитният слой на епитела се уврежда и се отлепва, което води до образуването на така наречената „истинска ерозия“. Това е много рядко. Псевдоерозия или ектопия на шийката на матката е по-често, при което дебелият многослоен плосък епител е заменен от тънък цилиндричен епител, който обикновено покрива вътрешната повърхност на шийката на матката (цервикалния канал). Това състояние често се среща при млади жени.

Ектопичният епител бързо се заселва от различни вируси и бактерии. Това създава постоянна зона на тлеене или активна инфекция. Постепенно се разпространява във възходяща посока (шийка на матката – тяло на матката – тръби – яйчници), а това води до развитие на възпалителни процеси.

Сред микроорганизмите, които активно се размножават в ерозираната област, специална роля принадлежи на човешкия папиломен вирус, който се свързва с най-опасното усложнение на ерозията – рак на шийката на матката.

Ракът на маточната шийка е най-честият рак при жените след рака на гърдата. Разбира се, не всяка ерозия води до развитие на рак, но честотата му при жени с цервикална патология се увеличава, така че ерозията обикновено се класифицира като така нареченото фоново състояние, при което различни неблагоприятни фактори особено често причиняват развитието на заболяването. .
Кой изпитва ерозия на шийката на матката?

Ерозията е доста често срещано заболяване. Среща се при 15-20% от жените в детеродна възраст (възраст, години).

Причините, водещи до развитието на ектопия, включват инфекции на различни части на женската репродуктивна система (вагината – колпит (вагинит); вътрешната част на шийката на матката – ендоцервицит и тялото на матката – ендометрит), както и хормонален дисбаланс.

Развитието на истинска ерозия се причинява от неблагоприятни механични, термични и химични ефекти върху шийката на матката, включително травматичен полов акт, неточно поставяне на вагинални тампони и употребата на определени спермициди (химични агенти, които убиват спермата).
Клинични прояви и диагностика на ерозия

В повечето случаи заболяването остава незабелязано, така че ерозията на шийката на матката може да се диагностицира само при редовни посещения при гинеколог. При обширни, дълготрайни ерозии е възможно кърваво изпускане от влагалището. Много често обаче контактното кървене (например след полов акт) е признак за вече развил се рак на маточната шийка.

Най-често ерозията се открива по време на стандартен гинекологичен преглед (изследване на вагината и шийката на матката с гинекологичен спекулум). В този случай променената област може лесно да се различи от околните тъкани по характерната си грануларност и розово-червен цвят.

Понякога (например при малки ерозии) са необходими по-фини изследвания: колпоскопия (изследване на влагалището и шийката на матката с помощта на специално увеличително устройство), което позволява да се разграничи истинската ерозия от ектопия (вродена псевдоерозия) и да се идентифицират други цервикални патология, скрита под маската на ерозия, както и биопсия (безболезнено отстраняване на малко парче тъкан и последващо изследване под микроскоп). За да се определи състоянието на микрофлората, лекарят предписва цитонамазка от влагалището и шийката на матката, както и изследване за урогенитални инфекции.

Задължителен етап при диагностицирането на патологията на шийката на матката е цитологично изследване на изстъргвания от шийката на матката. Често при изследване шийката на матката може да изглежда непроменена, но цитологичното изследване ще разкрие съществуващи аномалии. Всяка жена трябва редовно (всяка година) да се подлага на цитологично изследване на остъргване на шийката на матката. Намазка за цитологично изследване се взема със специални инструменти – шпатула и четка. Тази процедура е напълно безболезнена.

Вашият лекар може да Ви предложи да се изследвате за човешки папиломен вирус. Факт е, че има силно онкогенни видове на този вирус, които могат да допринесат за появата на рак на шийката на матката. За този анализ просто се взема допълнително намазка със специална четка.
Лечение на ерозия на шийката на матката

При наличие на съпътстваща инфекция или хормонални нарушения се провежда специално лечение. Често лечението на инфекцията може да доведе до спонтанно изчезване на ерозията. Хирургичното лечение се използва при идентифициране на силно вродени видове човешки папиломен вирус, с дълъг курс и неефективност на терапията, както и при идентифициране на допълнителни патологични промени въз основа на резултатите от колпоскопия.

Понастоящем са разработени редица ефективни методи за лечение на тази патология, които се използват широко в съвременните специализирани медицински центрове.

В същото време все още са широко разпространени множество остарели, неефективни и дори опасни методи, чието използване (особено при самолечение) причинява значителна вреда на здравето на жената, което в крайна сметка води до развитие на различни усложнения и усложнява по-нататъшното лечение от специалист.

Най-ефективният, безопасен Днес лазерната коагулация, криодеструкцията и радиовълновата хирургия (извършвани в нашата клиника) са признати за най-ефективните и нежни методи за лечение на ерозия. Химическата деструкция и диатермокоагулацията са малко по-ниски от тях. И накрая, най-малко ефективно е използването на различни тампони с „лечебни“ масла или антибиотици. Всеки метод има своите плюсове и минуси, а изборът на конкретен метод може да бъде направен само от квалифициран гинеколог след подробен преглед.

Лазерната коагулация позволява, като се използва фокусиран лазерен лъч, да се насочи към областта на засегнатата тъкан, без да се увреждат здравите области и в същото време да се предотврати развитието на кървене. Характеризира се с кратък период на възстановяване на тъканите след операцията и минимален брой усложнения.

Криодеструкция (от латински cryo-студено, унищожаване – унищожаване) – отстраняване на ерозия с помощта на нискотемпературен течен азот. Абсолютно безболезнен метод, позволява и целенасочено въздействие върху засегнатата област, но има ограничено приложение при дълбоки ерозии.

Радиохирургичният метод (в нашата клиника се извършва с помощта на системите Fotek и Surgitron), за разлика от другите, също ни позволява да получим тъканни проби, т.е. извършване на висококачествена цервикална биопсия. Химическото унищожаване не винаги позволява пълно отстраняване на засегнатия епител, тъй като използваните реагенти може да не проникнат дълбоко в ерозията.

Основният недостатък на диатермокоагулацията и диатермоконизацията (и двата метода се основават на термичния ефект на слаб електрически ток) е образуването на белези по шийката на матката, което ограничава използването на тези методи при нераждали жени. Използването на различни масла и антибиотици, широко практикувани преди няколко десетилетия, сега се признава за неефективно и в някои случаи допринася за прекомерната пролиферация на епителни клетки, което може да доведе до развитие на тумори.

Редовният (поне веднъж на шест месеца) гинекологичен преглед и колпоскопия позволяват навременна диагностика и избор на ефективен метод за лечение на ерозия и избягване на развитието на усложнения. Трябва да се помни, че всяка патология на шийката на матката, ако продължи дълго време и не се лекува правилно, може да се развие в рак на шийката на матката. Не отлагайте посещението си при гинеколог!

В нашата клиника можете да се подложите на пълен набор от изследвания на шийката на матката, включително разширена цитология, комплексни изследвания за наличие на човешки папиломен вирус и колпоскопия, извършени с модерна апаратура.