Силните миризми ви причиняват главоболие? Причините могат да ви изненадат

Има миризми, към които повечето хора са чувствителни, но и такива, към които проявяваме индивидуално отношение. Докато за някои ароматът на роза, например, е божествен, то за други е повече от неприятен.

Един аромат може да е привлекателен за един човек и изключително неприятен за друг до степен да му причини главоболие. Също така е възможно да реагираме различно на една и съща миризма в различни периоди от живота си. И те включват както нашето физическо състояние, така и емоционално.

Според колегите от сайта за жени hubavelka.com, негативните спомени ни причиняват главоболие

Обонянието е пряко свързано с нашите емоции. Ние свързваме определени аромати с минали събития. Така например, може да получаваме силно главоболие всеки път, когато усетим определена миризма, която ни напомня за миналото. Преживяванията ни се връщат и негативните емоции оживяват, сякаш отново изживяваме определени емоции.

Ето защо може да намразим определен парфюм, който е бил любим на човек, който ни е наранил. Или пък да се чувстваме неприятно от аромат, който сме използвали в тежък за наш период.

Непоносимост към определени миризми

Това се случва сравнително рядко, но не е невъзможно просто да имате непоносимост към определена миризма. При страдащите от мигрена случаите на непоносимост са по-често срещани. Те обикновено реагират по-бурно на цигарен дим, препарати и изгорели газове.

Така че, ако една миризма всеки път ви причинява главоболие, се опитайте максимално да я избягвате. Има и хора, които по принцип са по-чувствителни към аромати и имат изострено обоняние.

Нарушения на синусите

Химикалите, активиращи обонятелни сигнали в мозъка, могат да раздразнят синусите. Когато в някоя от кухините на синусите попаднат дразнещи частици, се увеличава количеството слуз. Чрез нея тялото ни се опитва да ги премахне. Симптомите много приличат на тези на алергиите.

Имунната система се активира, а понякога се стига до възпалени на синусите, което пък от своя страна може да причини силно главоболие.