Съвети за вашето здраве от гинеколога

Няколко важни съвета, които ще помогнат за поддържането на здравето на жените и ще бъдат от значение на всяка възраст.

Съвет първи: редовни посещения при гинеколог.

Много жени смятат, че ако нищо не боли, тогава няма смисъл да се свързвате със специалист. Тази позиция е изключително опасна. Важно е да наблюдавате състоянието на репродуктивната си система, тъй като това е единственият начин да предотвратите развитието на определени нарушения навреме и бързо да ги отстраните.
Необходимо е да посещавате гинеколог поне веднъж годишно (и за предпочитане на всеки шест месеца), дори ако се чувствате добре. В допълнение към рутинния преглед, лекарят трябва да вземе намазки за цитология и общ анализ. Всеки проблем е само повод за извънредно посещение в гинекологичния кабинет. За превантивен преглед е по-добре да дойдете приблизително в средата на цикъла, между периодите на критичните дни. С помощта на съвременните технологии диагностиката се извършва бързо, удобно и максимално ефективно.

Съвет втори: обърнете внимание на акцентите.

Както се оказа от практиката, жените не винаги знаят кое вагинално течение е норма и кое може да означава, че вече има патологичен процес. Междувременно естеството на изхвърлянето се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл и в случай на развитие на някакво заболяване. Например, ако забележите повишено количество отделяне няколко дни след менструацията, не трябва да се паникьосвате, това само означава, че овулацията е настъпила. Но ако секретът е станал бял, пресечен, жълт или зеленикав, гъст, пенлив, има неприятна миризма, появи се сърбеж, трябва спешно да се консултирате с лекар. Такива отклонения могат да бъдат симптоми на инфекция: гъбична инфекция, млечница, трихомониаза, гонорея. Само чрез внимателно наблюдение на естеството на изхвърлянето можете да забележите първите признаци на заболяването и да го елиминирате, преди да причини значителна вреда на тялото.

Съвет трети: Никога не се самолекувайте.

За съжаление, лечението на тежки форми на гинекологични заболявания, произтичащи от самодиагностика и самолечение на пациентите, е ежедневие на лекарите. Повечето от тези случаи можеха да бъдат избегнати. И следователно, спешно изискване: при първите симптоми, които предизвикват подозрение, незабавно отидете на гинеколог, не се самолекувайте! Например, за да провокирате възпалителен процес и инфекция като вагиноза, дори популярна и „безобидна“, според много жени, промиването може. По време на тези процедури полезните микроорганизми, лактобацилите, се измиват от влагалището и броят на патогенните микроби се увеличава значително.

Също така е невъзможно да се избере метод на лечение въз основа на опита на приятели, роднини или информация в медиите. Само незабавното свързване с лекар след появата на първите симптоми ще помогне да се избегнат сериозни усложнения и преходът на възпалителния процес в хроничен. Тъй като няма двама еднакви хора, режимът на лечение винаги се предписва индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на тялото, показателите за изследване, наличието на заболявания на други органи при жената, възможните алергични реакции и състоянието на имунитета. Също така не забравяйте, че хроничните заболявания са много трудни за лечение и се отървете от тях само с помощта на висококвалифициран специалист. В противен случай са неизбежни рецидиви и усложнения, които често са по-опасни от самата болест.

Съвет четвърти: внимателно избирайте продуктите за интимна хигиена.

Популярните днес продукти с надпис „за интимна хигиена“ (парфюмирани пудри, гелове, кърпички, интимни парфюми, както и ароматизирани продукти за баня) могат да причинят сериозна вреда на здравето, като нарушат естествената защитна флора на влагалището и провокират алергични реакции. Ето защо, ако след нанасяне на нов душ гел или сол за баня се появи дразнене на вагиналната лигавица, без съжаление трябва да се отървете от такава „полезност“.

Съвет пети: наблюдавайте натоварването.

Трябва да се помни, че женското тяло, поради своята анатомична структура, не е предназначено за вдигане на тежести и сериозни силови натоварвания. Увеличаването на налягането в коремната кухина, което възниква по време на тренировка, влияе неблагоприятно върху лигаментния апарат, който поддържа матката в малкия таз. С течение на времето това може да доведе до развитие на пролапс на вътрешните полови органи и в резултат на това уринарна инконтиненция и проблеми със сексуалната активност. Ето защо е необходимо да се дозира натоварването в ежедневието (опитайте се да не носите тежки чанти, не вдигайте пораснали деца), както и при упражнения във фитнеса (най-вече това се отнася за силови упражнения, вдигане на тежести).

Съвет шести: Следете теглото си.

Контролирането на теглото е важно за профилактиката на редица заболявания, включително здравето на женската полова сфера. Теглото трябва да бъде не само оптимално, но и стабилно. Ако теглото постоянно „скача“, тогава нивото на хормоните в тялото е нарушено, всичко това се отразява на менструалния цикъл и общото благосъстояние. А наднорменото тегло се отразява не само на работата органи и системи, но може да причини и безплодие.

Съвет седми: възпитайте у децата култура на сексуалност.

Мама, въпреки деликатността на проблема, трябва задължително да обсъди с дъщеря си въпросите за сексуалността и контрацепцията (особено когато момичето е на 12-13 години). Дори на съвременните родители понякога им е трудно да преодолеят психологическата бариера. Въпреки това е абсолютно необходимо да го направите. Информацията, почерпена отвън, може да бъде изключително некомпетентна и дори пагубна за детето. Струва си да посъветвате дъщерята на добър гинеколог, може би дори да я придружите на среща. Също така е необходимо да се обясни, че като се грижи за поддържането на здравето си, едно момиче не трябва сляпо да следва съвременната мода: мини поли, тесни дънки, твърде къси зимни якета – всички тези неща могат да навредят, тъй като допринасят за хипотермия на гениталиите. Кажете защо не можете да носите мокър бански костюм и да седите на каменни стъпала, особено по време на менструация. Разбира се, от детството е необходимо да се научи момичето да спазва правилата за лична интимна хигиена. Такава грижа ще помогне на младия представител на нежния пол да избегне много „женски проблеми“ в бъдеще.