7 симптома, че не сте здрави

Пандемията несъмнено се е отразила върху нашето физическо и психическо благополучие. Като цяло хората са станали по-мързеливи и небрежни към телата си. Ако сте наддали на тегло или не се чувствате като стария си, всичко това може да показва, че сте надхвърлили здравословното си физическо състояние и трябва да се върнете на правилния път. От упражнения до здравословно хранене, всички те могат да доведат до положителни промени в тялото и духа ви.

Въпреки това, първо трябва да определите дали изобщо трябва да промените нещо. Ето някои признаци, че не сте във форма:

1. Задухът ви е при най-малкото движение.
Спира дъха ви, а вие просто се наведете да си завържете връзките на обувките? Стигнахме до спирката, а усещането, че пробягахме маратон? Здравият и здрав човек често предпочита да се качи по стълбите, а не с асансьора. Напротив, когато някой не е във форма, е по-вероятно да се задъхва при най-малкото движение, което го кара постоянно да използва асансьора. Ако дишането ви стане тежко след кратка разходка или изкачване на стълби, трябва да разберете колко сериозно е това. Това не е нормално и е един от първите признаци, че тялото ви моли за кардио. И оправданията за пост-COVID няма да помогнат тук, още повече, че това е повод да проверите състоянието на белите дробове и сърцето, да се заемете със здравето си и да бъдете по-активни, да проявите повече интерес към упражненията и да се храните здравословно – калорични храни.

2. Имате висок пулс в покой.
Освен дишането, сърдечната честота също може да ви покаже колко сте във форма. С фитнес часовник можете да следите пулса си по всяко време. В зависимост от възрастта ви, сърдечната честота трябва да бъде под 100 удара в минута в покой и 140-190 удара в минута по време на тренировка. С покачването на сърдечната честота той спада с около 20 удара в минута, докато се върне към нормално темпо – ако сте в добра форма. Ако отнеме повече време, за да забавите пулса си, това е първият знак, че здравето ви е в сериозна опасност. Ако установите, че пулсът ви е висок, дори когато не се движите и тялото ви е в покой, това означава, че не сте във форма. Това може да означава, че сте тревожни, дехидратирани, стресирани и/или лишени от сън, което е знак за заплаха за вашето здраве. Опитайте да добавите кардио активност като ходене, бягане, елиптика или каране на колело поне два или три пъти седмично за 30 минути и ще започнете да забелязвате разлика в сърдечната честота в покой.

3. Твърде често се наранявате или разболявате.
Когато тялото ви е отслабено, независимо дали поради заболяване или собствен мързел, вие ставате по-податливи на наранявания. И това не е обикновена злополука или невнимание, а сериозен симптом. Може също така често да изпитвате болка в гърба, шията, раменете и всяка друга част на тялото си. Ставите могат да „летят“. Това не трябва да се пренебрегва и трябва да започнете да тренирате редовно, за да избегнете допълнителни щети. Ежедневната, осъществима физическа активност ще укрепи мускулите ви, ще изостри фокуса ви и ще ви помогне да отслабнете, тоест ще ви позволи да правите без болка.
Същото се отнася и за честите заболявания. При заседнал начин на живот имунната система на тялото ви може да не функционира на нивото, на което е способно. Упражненията поддържат имунната система здрава. Освен това, когато тренираме редовно, сме склонни да обръщаме повече внимание на хранителните си навици, включително да ядем по-здравословни храни с витамини и минерали, които ни помагат да останем здрави.

4. Имате лоша стойка.
Когато не тренираме достатъчно, мускулите на корема, горната част на гърба и раменете могат да отслабнат, което води до лоша стойка. Опитайте се да останете прави с отпуснати рамене. Работете върху изграждането на мускулна сила (например чрез силови тренировки), за да предотвратите проблеми с стойката.

5. Прекарвате безсънни нощи или сънят не носи почивка.
Липсата на упражнения, нездравословното хранене и различни видове тревожност могат да допринесат за липсата на сън. Това също така означава, че тялото ви е подложено на изключителен стрес и съществува заплаха за вашето здраве. Липсата на сън или лошото качество на съня също може да доведе до наддаване на тегло, тъй като сънят и стреса са преплетени, тъй като тялото отделя хормони, известни като кортизол, когато е стресирано, което води до наддаване на тегло.

6. Постоянно жадувате за нездравословна храна.
Често, когато сте неактивни или водите заседнал начин на живот, имате необясним стремеж към нездравословни храни – сладко, мазно, солено. Ето как тялото ни казва за своя стрес и неприятности. Според специалистите заседналият начин на живот и постоянното желание за ядене ще предизвикат производството на хормона грелин, който ви кара да се чувствате постоянно гладни. И не толкова истински глад, колкото желание да се утешите с храна.

7. Последно влизане време, когато сте наддали или загубили тегло.
Един от най-сигурните индикатори, че не сте във форма (било то физическа или психическа) е рязкото колебание в теглото. Наднорменото тегло ви излага на риск от различни заболявания и пречи на ежедневието ви. Но отслабването със заседнал начин на живот трябва да ви предупреди – може би вместо мускулите са нараснали „мазнини“, които тежи по-малко. За да предотвратите това да се превърне в проблем в дългосрочен план, може да се управлява и чрез упражнения и здравословна диета. Празните калории в сладкиши, закуски или алкохол могат бързо да доведат до няколко килограма наддаване на тегло. Ако забележите, че дрехите ви са малко по-стегнати от обикновено, време е да преразгледате диетата си и режима на упражнения. Дори малки промени в приема на калории могат да направят разлика!