Мамо, скучно ми е: винаги ли трябва да се включваш в детските забавления?

Как да отгледам дете, без да полудея? Наистина трудна задача. Понякога майките забравят за живота си, изцяло се посвещават на възпитанието, опитвайки се да измислят все нови и нови занимания и забавления за децата, за да не скучаят. Най-сигурният начин да промените това е да научите малкия човек да бъде интересен за себе си.

Децата активно се учат от възрастните във всичко и особено лесно възприемат нашата представа за света. Вашият искрен интерес към игрите, книгите, хората, вашето добро физическо и психическо здраве е ключът към успешното развитие на детето. Не обръщайте внимание на стереотипите на обществото – не е нужно да жертвате себе си и плановете си за вечерта, за да направите децата щастливи. Ще говорим по-нататък за това как да не бъдем „идеална майка“ и да организираме свободното време просто и с максимална полза за деца от различни възрасти.
Защо възниква проблемът и какво да правите, ако детето ви скучае

Понякога да скучаеш е много важно и дори полезно! Така детето се изправя пред своите емоции и мисли, опознава себе си и това, което го интересува. Научава се да поема отговорност за свободното си време. Освен това перфектно развива креативността и въображението.

Проблемът възниква, когато детето постоянно „тероризира“ родителите. Трудностите при самостоятелно организиране на дейности и игри на 5-6 години започват през първите години от живота. И така, какви грешки не трябва да правите?
Джаджите и телевизията могат да повлияят негативно на способността за мислене и комуникация

Като дадете джаджа в ръцете на детето си веднага щом се е научило да я държи самостоятелно, рискувате да убиете творческите начинания на много деца. Това важи както за развлеченията, така и за работата. Очаквайки бързо чувство на щастие, което ни носят дори такива на пръв поглед безобидни анимационни филми, ние „учим“ мозъка си на най-простото решение: ако ви е скучно и тъжно, трябва да включите телевизора или да играете компютърна игра. Дори когато детето порасне и започне да осъзнава вредата от прекомерното „закачане“ на джаджи, ще му бъде много трудно да се бори със зависимостта, тъй като съответната невронна връзка, тоест навик, вече е формирана.

Освен това децата, които са свикнали да използват смартфон или таблет у дома, често ги предпочитат пред общуването на живо, дори в компанията на връстници. Във виртуалния свят всичко е много по-познато, но новите хора със собствени правила, емоции и желания са по-трудни. В резултат на това такова дете може да се оплаче от скука дори когато е на гости или в развлекателен център.

Прочетете повече за правилното използване на джаджи и как да отучите децата от такива забавления в нашата статия.
Изобилието от играчки в детската стая не гарантира липсата на скука

Понякога родителите смятат, че е достатъчно да купят на бебето играчка и тържествено да им я подарят. Но на практика, колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е вероятността то да не може да разбере как да играе с подаръка самостоятелно. Тогава той бързо ще го изостави, тръгвайки отново да се скита с опашка зад майка си, която е заета с домакинска работа.

Ако откриете такава ситуация, не бързайте да се карате на играчката – може би не играчката е неуспешна, а просто трябва да отделите време и да покажете на бебето какво можете да направите с нея. Направете малко шоу, ако е плюшено животно, или сглобете фигурите от строителния комплект. Ако проявявате интерес, значи тази играчка си заслужава вниманието. Ще видите – след няколко повторения детето ще бъде отнесено и можете спокойно да се занимавате с работата си 15, 30, а ако имате късмет, дори 60 минути. Освен това децата обикновено играят разбираема игра много често и много. Обръщането на внимание на обяснението веднъж или два пъти ще ви даде много по-богата на време печалба. И ще чувате фразата „Мамо, скучно ми е!“ по-рядко.
Забрана за участие в домакинска работа

До 5-6 години детето не е най-полезният помощник в различни домакински задължения. Не е необходимо обаче да възпрепятствате активния интерес на бебето. Когато времето е много малко, разсейте детето си с друга дейност, но в никакъв случай не казвайте прословутото „не“. Наистина, в бъдеще тази задача не само е възможна, но и ще трябва да бъде изпълнена. Понякога оставяйте детето си да използва метла и му помагайте да почиства с прахосмукачка. И между изблиците на неговата инициатива правете всичко сами, за да сте доволни от качеството. Не забравяйте да похвалите помощта си накрая и никога не преправяйте нищо за вашето бебе в негово присъствие.

Когато детето ви достигне училищна възраст, започнете да му възлагате домакинските задължения. Ако то свикне, че след училище трябва да почисти след домашния си любимец, да изхвърли боклука и да измие чиниите след себе си, ще има много по-малко време за скука. И ползите за бъдещия независим живот ще бъдат огромни.
Как да научим децата да си прекарват добре в компанията на връстниците си

Когато избирате опции за прекарване на времето, трябва да вземете предвид темперамента на детето си:

срамежливите и чувствителни деца се нуждаят от повече внимание и подкрепа;
енергичните и спокойни хора предпочитат активни игри с връстници;
лежерните и замислени хора се интересуват от тихи дейности, които изискват удобна концентрация.

Независимо от индивидуалните характеристики, всеки трябва да може да общува с другите. За успешното развитие на това умение са важни:

Нормално самочувствие. Бъдете там по време на първите опити за общуване извън семейния кръг, като хвалите бебето за неговата смелост и учтиво поведение. Ако възникнат трудности, не се карайте, обсъждайте възможните грешки, кажете ни как можете да се опитате да ги избегнете в бъдеще.
Липсата на семеен указ „Мълчи, когато възрастните говорят!“ Обсъждайте наистина важни теми, когато детето не е вкъщи. В детската градина или училище е по-лесно за децата да взаимодействат с другите и да се сприятеляват, ако са свикнали да бъдат включвани в семейните разговори. Ако това е спешен разговор, спокойно, падайки на същото ниво като очите на бебето, обяснете, че възрастните трябва да говорят отделно.
Разбирането, че комуникацията трябва да бъде честна. Детето трябва да може да отстоява себе си, но при никакви обстоятелства не трябва да обижда или тормози никого. Кажете ни как да реагираме на негативизма, как да кажем „не“ и в същото време да отговорим адекватно на отказите на други хора.

Не забравяйте, че дори ако вашето бебе е страхотно в това да се забавлява, то все още се нуждае от общуване и грижа от ваша страна. Само не прекалявайте, повярвайте ми, вашите деца разбират и могат много повече, отколкото си мислите. Понякога можете да оставите нещата настрана и да прекарате 10 минути качествено време с детето си, когато то скучае. Прегръщайте се, говорете, забавлявайте се заедно. Обяснете, че понякога идва скуката и това е чудесен шанс да анализирате минали преживявания и да погледнете дълбоко в себе си. Кажете им, че трябва да цените свободното си време, защото си спомняте безгрижните си дни с радостна носталгия.