Симптоми на авитаминоза

Почти всеки човек е чувал за такова заболяване като бери-бери. Но в същото време си струва да се отбележи, че не всеки знае какви са симптомите на бери-бери. В резултат на това можете да посетите различни специалисти без резултат, да похарчите значителни пари за прегледи и здравето ви само ще се влоши.
Струва си да се обърне внимание на факта, че при бери-бери има както така наречените общи симптоми, така и специфични (те показват кой конкретен витамин липсва в организма).
Честите симптоми включват слабост, умора, сънливост или, обратно, безсъние, липса на апетит.
Що се отнася до специфичните симптоми, тук всичко зависи пряко от това кой дефицит на витамин се наблюдава в конкретен случай. Например, при липса на витамин А има значително намаляване на зрението, може да се сблъскате с факта, че на тъмно почти не можете да видите нищо, кожата може да стане по-тънка, в някои случаи се наблюдава зачервяване.
Дефицитът на витамини от група В в повечето случаи се характеризира главно с нарушение на стомашно-чревния тракт. В някои случаи може да има значителни промени в настроението.
Липсата на витамин С се проявява в намаляване на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Така дори лекият удар може да доведе до кръвоизливи. Освен това дефицитът на този витамин води до влошаване на имунната система.
Ако вземем предвид липсата на витамин D, тогава си струва да се отбележи, че в детството такова явление може да причини развитието на такова опасно заболяване като рахит. Възрастните са изправени пред проблеми с опорно-двигателния апарат.