Менопауза при жените

Менопаузата, която също се нарича менопауза или менопауза, е преди всичко определен етап от живота на жената. Това е времето, когато функцията на яйчниците намалява, което води до постепенно спиране на менструалния цикъл и способността за зачеване на дете. Отслабването на яйчниците е придружено и от намаляване на произвежданите от тях женски стероидни хормони – естроген и прогестерен.
Кога настъпва менопаузата и защо е опасна?

Според специалистите менопаузата обикновено настъпва на възраст между 45 и 55 години. Освен това различните жени го понасят по различен начин. Някои се оплакват от промени в настроението, горещи вълни, болка, сухота в интимните места и т.н. Други дами понасят това време сравнително спокойно.

Периодът на менопаузата е опасен, тъй като се увеличава рискът от развитие на злокачествени тумори в женската генитална област. Вероятността от рак на матката, рак на гърдата и рак на яйчниците се увеличава, така че трябва да посещавате гинеколог два пъти по-често от обикновено. Стандартният набор от изследвания за тези състояния е:

ултразвуково изследване на женската репродуктивна система;
хормонален анализ;
кръвни изследвания;
мамография;
вземане на вагинални тампони.

Как да се лекува менопаузален синдром?

Опитен гинеколог в медицинска клиника изгражда режим на лечение на менопаузалния синдром на индивидуална основа, въз основа на симптомите и промените в тялото. Има медикаментозни и немедикаментозни методи на лечение. На свой ред лекарствената терапия се състои в приемане на хормонални и нехормонални лекарства. В по-голямата част от случаите лекарите практикуват интегриран подход, при който използват както хормонални лекарства, така и методи за нелекарствена терапия за периода на менопаузата.

Трябва да се отбележи, че хормоналната терапия се е доказала като най-ефективният метод за лечение на менопаузата. Хормоналните лекарства успешно се борят с почти всички симптоми на менопаузата. В допълнение, те помагат да се предотврати появата на такива сериозни последици от менопаузалния период като остеопороза, атеросклероза, инфаркт на миокарда, злокачествени новообразувания, което позволява да се подобри благосъстоянието на жените в продължение на много години.;
Мерки за превенция

При настъпване на менопаузата дори сравнително малка доза от хормона естроген може да помогне за постигане на поставените цели – подобряване на липидния профил, премахване на вазомоторните прояви, спиране на загубата на костна маса и др. В същото време употребата на не- лекарствени методи може да са необходими за коригиране на начина на живот на пациента и да й помогне да се откаже от лошите навици, подобряване на вашата диета. Ето най-популярните препоръки от експерти в тази област:

Не трупайте излишни килограми. Хранете се пълноценно и рационално – по-малко месо и брашно, повече зеленчуци и зърнени храни. Пийте достатъчно вода.
Разхождайте се редовно.
Изберете просторни дрехи от естествени материи
Проветрявайте по-често помещенията, в които сте, задайте желаната температура на отопление или климатик.
Включете в диетата си храни, богати на фитоестрогени (соя, зърнени храни, масла, ядки).
Не забравяйте да приемате витаминни и минерални комплекси, препоръчани от Вашия лекар.
Намерете причина да сте щастливи. Пътувайте, общувайте с хора, които харесвате, избягвайте токсична среда, дозирайте новините.