Нарушен сън при жените

Нарушенията на съня са често срещан проблем в съвременното общество. Без достатъчно и качествен сън нашето физическо и психическо здраве може да бъде застрашено. Според изследвания дори хора, страдащи от хронична липса на сън, изпитват сериозни метаболитни нарушения в организма, например, метаболизмът на глюкозата е нарушен, което е рисков фактор за диабет.
В тази статия ще разгледаме различни нарушения на съня, тяхното въздействие върху тялото и ще предложим някои начини за тяхното преодоляване.
Какво представлява безсънието?

Инсомнията, или „безсъние“ на латински, е едно от най-често срещаните нарушения на съня. Характеризира се с трудно заспиване, чести събуждания посред нощ или ранно събуждане. Хроничната липса на сън може да доведе до раздразнителност, лоша памет и концентрация и повишен риск от развитие на сериозни заболявания, най-вече депресия и сърдечно-съдови заболявания.
В зависимост от периода на проява на признаци на безсъние се разграничават следните видове курс:

Пресъмнически. Смущение в процеса на заспиване, когато човек иска да спи, но не може да заспи. Понякога това може да продължи от четвърт час до няколко часа и се случва такива хора да не могат да спят до сутринта.
Интрасомничен. След заспиване сънят се прекъсва и след това възникват трудности при повторното заспиване.
Постсомничен. Човек лесно заспива, спи дълбоко и пълноценно, но трудно се събужда.

Важно е да споменем, че причините за безсънието варират от човек на човек.
Качеството на вашия сън може да бъде повлияно от много неща, от стресори и хигиена на съня до странични ефекти на лекарствата, които приемате.
Следователно компетентната терапия и клиничните препоръки трябва да се основават на вашата медицинска история и характеристиките на състоянието на тялото ви, които трябва да бъдат оценени от лекар.

Синдром на обструктивна сънна апнея
Синдромът на сънна апнея (SNA) е сериозно нарушение на съня, характеризиращо се с повтарящи се паузи или забавяне на дишането по време на сън. Тази пауза може да продължи от няколко секунди до минути и периодично прекъсва нормалния ритъм на съня, което води до кратки събуждания. Понякога пациентът може да се събуди от внезапен пристъп на задушаване, причинен от апнея. Естествено, след това е доста проблематично бързо да заспите отново.

Синдромът на сънна апнея може да бъде причинен от различни фактори, включително обструкция на горните дихателни пътища, нарушения на нервната система или комбинация от двете.
Някои рискови фактори за апнея включват: затлъстяване, напреднала възраст, аномалии или нарушения в структурата на УНГ органите, анатомични промени в гръдния кош и наличие на наследствена предразположеност.

Симптомите на сънна апнея могат да варират от леки до тежки и включват:

Силно хъркане. Хората със SNA обикновено хъркат силно и продължително, често с периоди на паузи в дишането.
2. Епизоди на задържане на дъха. По време на сън пациентите със SNA изпитват повтарящи се епизоди на спиране или забавяне на дишането.
Пробуждания. Пациентите могат да се събуждат често през нощта и да им е трудно да заспят отново.
Сутрешна сънливост. Пациентите често се чувстват сънливи и уморени през деня.
Повишена раздразнителност. Поради липса на качествен сън пациентите могат да страдат от разстройства на настроението, раздразнителност и повишена умора.

Последици и лечение на апнея

Обструктивната апнея не е „просто хъркане“, а нарушение, което може да провокира неуспех във функционирането на почти всички системи на нашето тяло, както и значително да влоши работата на пациента и съответно качеството му на живот. През деня ефектите от апнеята ще се проявят чрез:

главоболие;
промени в налягането;
често желание за уриниране;
аритмии;
задух и нощни пристъпи на задушаване;
повишено изпотяване;
болка в областта на гърдите;
киселини и оригване.

Също така, когато посещават лекар, пациентите с апнея често се оплакват от честа умора, депресия, затруднено концентриране, раздразнителност и агресивно състояние.
Сънната апнея може да има сериозни последици за здравето, включително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет и дори инсулт.
Ето защо е важно да посетите лекар, ако подозирате, че имате SNA, за да получите диагноза и подходящо лечение.

Пациентите, страдащи от синдром на сънна апнея, обикновено се лекуват от екип от специалисти. За да се предпише ефективна терапия, е много важно да се проведе полисомнография и цялостно изследване на органи и системи.
Нарколепсия: какво е това и как се лекува?
Нарколепсията е хронично неврологично заболяване, характеризиращо се с неконтролируеми епизоди на сънливост и загуба на мускулен тонус.
Основният симптом на нарколепсията е нестабилността на съня и пристъпите на сънливост през деня, които могат да се появят при всякакви обстоятелства, независимо от времето. Други симптоми могат да включват катаплексия (загуба на мускулен тонус), халюцинации при заспиване или събуждане, парализа по време на нощен сън и нарушения в нормалните модели на сън.

Причините и механизмите на развитие на нарколепсията не са напълно изяснени, но се смята, че тя е свързана с нарушение на механизма на регулиране на съня и будността в мозъка. Генетичните фактори също играят важна роля в развитието на заболяването.

При съмнение за нарколепсия е важно да се получи квалифициран съвет от специалист, за да се получи правилната диагноза и подходящо лечение.
Лекарят ще проучи историята на заболяването, ще оцени общото състояние и ще проведе необходимите диагностични процедури, за да изключи патологии с подобни клинични прояви.

Следното се използва за диагностициране на нарколепсия:

1.Полисомнография.
2. Тест за множествена латентност на съня (MSLT). Включва използването на електроенцефалография на мозъка. За оценка на състоянието се използват електрофизиологични методи.

Методът на лечение на нарколепсията е подобен на други нарушения на съня и може да се провежда амбулаторно или стационарно. За това, в зависимост от индивидуалното състояние на пациента, се използват както медикаментозни, така и немедикаментозни методи на лечение.

По правило като лекарства се предписват стимуланти и натриев хидроксибутират, които успешно облекчават основните симптоми на заболяването. Антидепресантите са се доказали добре при лечението на нарколепсия: трициклични или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина с активиращ ефект.
Употребата на антиконвулсивни лекарства също е приемлива. За премахване на нарушенията на нощния сън широко се използват хипнотици и препарати с мелатонин.