Йоден дефицит и бременност

Днес само най-мързеливите хора не знаят за патологията на щитовидната жлеза. За йодния дефицит и неговата превенция са написани много статии, широко се рекламират йодните препарати. Днес бихме искали да поговорим с вас за това как йодният дефицит засяга репродуктивното здраве на жените и здравето на бъдещите им деца.

Да започнем с факта, че щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, тоест отделя специални протеинови вещества – хормони. Хормоните на щитовидната жлеза – трийодтиронин (Т3), тетрайодтиронин (Т4) участват във всички метаболитни процеси в организма и са единствените йодсъдържащи хормони.

Трябва да се каже, че както дефицитът, така и излишъкът на тези хормони са вредни за здравето. Йодът е микроелемент, който получаваме отвън с храната и водата и е необходим за синтеза на хормони от щитовидната жлеза. В Русия такава често срещана причина за патология на щитовидната жлеза се обяснява с факта, че в почвата и водата няма достатъчно количество йод. Тази ситуация води до увеличаване на размера на щитовидната жлеза и намаляване на производството на хормони.

Недостигът на хормони е придружен от менструални нередности и може да доведе до безплодие. Нарушаването на всички видове метаболизъм, микроциркулацията, съдовия тонус и имунологичния статус има изключително негативен ефект върху развитието на плода, ако настъпи бременност. Жените с патология на щитовидната жлеза имат по-висока честота на спонтанни аборти, мъртвородени деца и усложнения на бременността (прееклампсия, фетоплацентарна недостатъчност). Преждевременното раждане е по-често при такива жени, отколкото при здрави жени. Дефицитът на йод се отразява неблагоприятно на умственото развитие на детето.

Неслучайно обсъждаме тази тема с вас, мили жени. Дефицитът на йод, когато се идентифицира и правилно оцени хормоналния профил, може да бъде ефективно коригиран, за да се избегнат неприятни последици. Ето защо днес експертите говорят за пренатална (преди бременност), интранатална (по време на бременност) и постнатална (по време на кърмене) профилактика на йоден дефицит.

Няма съмнение, че планирането на бременност определено е първата стъпка в желанието да имаме здраво и щастливо потомство. Препоръчваме на всички жени да преминат ултразвукова диагностика на щитовидната жлеза, определяне на нейния обем и определяне на хормоните на щитовидната жлеза. По време на бременност също се препоръчва провеждането на подобно изследване.

Както вече знаете, йодът влиза в тялото отвън. Може да се набави като част от храната и водата, но в условията на дефицит едва ли е възможно да се покрият нуждите му само чрез хранене. Днес има лекарства, съдържащи само йод, както и витаминни и минерални комплекси, съдържащи йод. В някои ситуации жените се нуждаят от индивидуална йодна профилактика и тогава не трябва сами да приемат йодсъдържащи лекарства, а трябва да се консултират с ЕНДОКРИНОЛОГ.

Желателно е да се обръща голямо внимание на профилактиката и лечението на щитовидната жлеза. Можете да се подложите на ултразвукова диагностика, да изследвате хормоналния си профил и да се консултирате с ендокринолог.